300 varianter av Aloe Vera

Den som är det minsta insatt i hälsobringade grejer har full koll på Aloe Vera, men vet du att det finns 300 olika sorter och att den som heter Aloe Barbadensis Miller är överlägsen alla andra eftersom den har den högsta densiteten av de viktigaste näringsämnena?

Aloe Barbadensis kommer ursprungligen från Kanarieöarna och Kap Verde-öarna och den är gammal. Cleopatra uppskattade värdet av växten när det kom till hennes hy, Christopher Columbus hade Aloe på båten som en av sina viktigaste mediciner och näringstillägg och Alexander den Store gick inte ut i strid utan Aloe.

Aloe Vera kan tas både invärtes och utvärtes. Fördelen med att dricka Aloe Vera är att man stärker sitt immunsystem, bygger upp antikroppar och växten fungerar även som en avgiftning där man försiktigt rensar tarmarna.

Utvärtes mjukar Aloe noggrant och fort upp skinnet. Återuppbyggnaden av huden påskyndas då Aloe stimulerar cellväxt, vilket i sin tur hjälper sår att läka fortare och det kan även hjälpa mot ärrbildning. Aloe är dessutom blodstillande och har antibiotiska effekter.

Hälsorådgivare och doktorer (fast just där är jag ju tveksam … doktorer tror mest på kemiska tillsatser …) rekommenderar Aloe vid solsveda och solallergi, hudirritationer, acne, torr och fjällande hud, herpes, pigmentförändringar, allmänt torr hy, mag- och tarmbesvär och stress.

Fuerteventuras Aloe lever som en ökenväxt och i en mycket tuff miljö. Därför har den sedan miljoner år varit tvungen att överleva på egen hand. Ett blad innehåller fler än 200 olika ämnen som t ex

  • 13 vitaminer
  • 16 enzymer
  • 21 aminosyror
  • salicylsyra (värkstillande)

Aloe Vera-fabriken jag besökte idag är den äldsta i Europa. Den grundades i november 1989 av tre bröder. 17.000 plantor planterades och sedan tog det åtta år innan de kunde börja skörda. Aloe Veran från Fuerteventura innehåller mer än 3.000 mg Acemannan per liter. Acemannan kallas även Aloeverose och är en av de viktigaste ämnena i Aloe Vera. Varje blad skördas för hand.

Aloe Veran klarar ett liv utan vatten i tre år.

På tal om vatten så finns det inget grundvatten här på ön. All bevattning, allt vatten i kranarna och på toaletterna är havsvatten som renats från salt. Guiden berättade idag att spanska staten givit tillstånd till oljeborrningar utanför de kanariska öarna, men att detta ogillas bland befolkningen. De är rädda för olyckor som gör de förlorar sitt vatten helt och hållet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s